Villanások a Twitteren



bazo9: tumblr

Ezt se hagyd ki!

Életképek

Címkék

autó (6) budapest (6) élet (6) foci (7) google (6) gyurcsány (5) hülye (8) hülyeség (19) internet (10) játék (6) labdarúgás (10) magyar (40) magyarország (11) média (9) politika (8) reklám (5) sport (14) szex (6) videó (5) Címkefelhő

Subba

Nincs megjeleníthető elem

Webisztán

Nincs megjeleníthető elem

Hozzászólások

Online

2008.01.22. 08:40 InformatívTeknős

Himnuszreform magyar módra - zenésítsük újra! - FRISSÍTVE

Rögtön az elején leszögezek három dolgot. Egyrész imádom a Himnuszunkat! Gyönyörű! Másrészt tudom azt, hogy ez egy kényes téma, óvatosan kell hozzányúlni. A harmadik pedig az, hogy nem a poén kedvért foglalkozom a témával, hanem mert érdekel és érdekes. Szóval a Himnuszunk fantasztikus - ünnepségekre, szilveszterre, de alkalmatlannak találom sportrendezvények előtt. Régi ideám, hogy a csapataink már akkor elveszítik a meccset, mikor éneklik a sorokat.

A szöveggel nincs gond (ámbár ha kell lecserélhető lenne a Nemzeti Dal sövegére) a zene viszont nem korszerű. Nem kellene tőle elforduli, nem kellene megtagadni, csak reformálni. Esetleg tényleg le kellene cserélni a szöveget a Nemzeti Dalra...már az első két sor s lelkesítőbb, hazafiasabb. Ugyanolyan mély, de lenne még erőnk küzdeni, miután elénekeljük! A fő kérdés most jön. Ki írja a zenét??? Hangsúlyozom szöveg nem kell, azt hagyjuk! De a zenét kire lehetne rábízni! Lenne pár ötletem, de ez mellékes ebben az esetben.


A hozzászólásokat átolvasva egy-két dolog van, amit hozzá kell tennem. Természetesen vannak olyan esetek például a sportban is, amikor nem befolyásol semmit a himnusz. Lásd Aranycsapat, Vízilabda. De hogy mondjak egy baromi nagy közhelyet, a kivétel erősíti a szabályt! brrrr... Elképzelhető, hogy ezekben az esetekben akkora tálentumokról volt szó, hogy az a nevelés amit kaptak és a vízilabdában még most is kapnak - "mi vagyunk a legjobbak, mindenki minket akar legyőzni stb." - elfedi azt a tényt, hogy alapvetően kishitűek nemzet vagyunk. Ezen tényleg nincs mit szégyellni, tenni érte nehezebb, de kimondani talán könnyebb, vagy nem?

Bookmark and Share

A bejegyzés trackback címe:

https://fontosdolgok.blog.hu/api/trackback/id/tr83306805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_UnderCover_ 2008.01.22. 10:13:09

Te jó és, nagyokos. Feltaláltad a meleg vizet... Hinuszreform. Gratulálok.
Szerintem hagyjuk lógni szegény Nemzeti Dal-t, írja (lopja) az új szöveget Geszti Péter!

InformatívTeknős · http://fontosdolgok.blog.hu 2008.01.22. 10:15:06

Egy szöveget nehezebb lenne átvinni sztem...

James · http://nemerdekes 2008.01.22. 10:20:17

Szinten osztom a velemenyt, nagyon regota jar a fejemben, hogy valamit tenni kene vele, mert gyonyoru a himnuszunk, de olyan depressziv, hogy ez mar eleve eldont nagyon sok mindent es most nem feltetlen a sport esemenyekre gondolok. Tudom, hogy ilyenek vagyunk, sirva vigadunk es tenyleg igen sokszor elbant velunk a tortenelem, de nem kene a multba revedo tekintettel keseregni. En a Szozatot javasolnam inkabb helyette.

körökör 2008.01.22. 10:21:04

Legalább a himnuszt haggyuk má békén!

Neduddgi 2008.01.22. 10:21:08

Érdekes felvetés!
Nekem a mai napig könnybe lábad a szemem, ha hallom, de lévén nincs jó hallásom és hangom, énekelni nem tudom. Egyszerűen nem tudom. Megbicsaklik, kibicsaklik a hangom, elvétem a dallamot. Más (gondolom jóval egyszerűbb) zenékkel nincs ilyen gondom, bár a fentiek miatt aránylag ritkán ragadom magam ilyen szélsőségekre, hogy énekeljek.
De tény és való a magyar himnusz után inkább kellemes borongós hangulatom támad, és inkább egy kupicát vonnék a keblemre, mint hogy az utolsó hang után egetverő üvöltésben törjek ki.
A többi himnuszban mintha tényleg több lenne a buzdítás és harcra hívás, mint a mi kis csitító, beletörödő, békítő zenénkben.
Nekem tetszik az ötlet! Legyen egy sporthimnuszunk is!

InformatívTeknős · http://fontosdolgok.blog.hu 2008.01.22. 10:21:37

köszi a commentet Dinin...bár ne tetted volna de nem veszem ki lássák milyen okos vagy :)

lybi 2008.01.22. 10:23:06

Még a mostani Himnusznak sem tudják még az első sorát sem helyesen:
basahalom.blog.hu/2008/01/18/alld_ald_aldd_meg_a_magyart

Egy új csak megkavarná az agyakat. Már akinek van.

SzigMa 2008.01.22. 10:23:29

Szerintem nincsen semmi baj a Himnusszal, csak úgy kell csinálni, ahogyan én csinálom: Nem a kesergésre, vontatottságra és a mondanivalóra kell fókuszálni, hanem, amint felcsendül, az embernek azonnal el kell telnie nemzeti öntudattal és boldogsággal és úgy kell érezni, hogy "igen, ez egy kickass Himnusz és én egy kickass magyar vagyok és senki nem állhat az utamba".

Ez nem nacionalizmus, hanem merő individualizmus. Ez egy teljesen önmagáért való meditáció. Nem az a lényeg, hogy az indulós ritmus és az umcacca lelkesítse az embert, hanem az a lényeg, hogy lelkesedjen. Önmagáért a gondolatért. Ez amolyan nagy büdös kategórikus imperatívusz. Szerintem működik és jobb érzéssel tölti el az embert.

Ha valakinek még segíthetek jobbá tenni az életét, annak örülök. Egész focicsapatok lelkesítését már nem hiszem, hogy tudom vállalni.

Neduddgi 2008.01.22. 10:33:23

OK. SzigMa. Ügyes vagy, csak az a baj, hogy nem te állsz a pályán, és nem tudom sportolóink felkészítésében mekkora szerepe van a fasza legényes, leányos öntudatra nevelésnek.
A himnusz maradjon, de szerintem az indulós ritmus és az umcacca nem rossz bevezetés egy sporteseményhez.
Gondolom voltál már vizilabda meccsen, vagy holland focimeccsen, ahol a ritmikus dobolással, és szurkolással, nem csak a közönséget, hanem a sportolókat is feltüzelik.
Ezzel csak az a gond, hogy szerintem attól, hogy itt páram megbeszélik, hogy igen ez milyen jó lenne, attól még nem lesz semmi belőle. (Tudom, negatív vagyok) De komolyan ki hogyan gondolja, hogy ebből lesz valami?

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.01.22. 10:34:58

A Lajcsinak van eggy szép zenéje, amit akor szokot énekelni, amikor mán jól a tetőfogára hágot a hangulat, és eggyre töben mennek be a klotyóba az enberek, és az a szép zene penig ugy szól, hogy "megismerni a szerelmest fura járásárul, szivszoritó nézésérül, dombor gatyájárul", nahát nemtom, méris jutot ez most az eszembe.

mikkamakka 2008.01.22. 10:35:08

SzigMa, szívemből szóltál.
Közvetlenül a Himnusz után úgyis elkezd az ember ordítani, hogy riariaHUNGÁRIA, meg Magyarországéjáóóó, nem azon a kezdeti két percen múlik az egész. és szerintem a sportolóknak sem jön rosszul, hogy van idejük "átállni" agyban, van még pár csendes perc a meccs előtt összeszedni a gondolataikat, magukat.

Norc 2008.01.22. 10:38:21

próba - átmegy-e reggelés nélkül

Bummer 2008.01.22. 10:42:22

Tévedés. Nagy testi-szellemi erőfeszítés előtt relaxálni kell. Erre pont jó a magyar himnusz. Már csak a testi-szellemi erő kellene.

porthosz 2008.01.22. 10:42:51

Hát a himnusz szerintem is elég gáz. Most lehet itt mélymagyarkodni, de egy ennyire lehangoló himnuszt mint a miénk... Én speciel utálom. Eddig még szinte bármely nemzet himnuszát hallottam az olyan volt hogy feltüzelt hogy igen megnyerjük eddig is megnyertük k.rva jó lesz.
A miénk meg... eddig se nyertünk... ezután se fogunk...de legalább eljátszhatjuk a mártirt...

Norc 2008.01.22. 10:45:56

Nos, üdv mindenkinek.

Szeretem, tisztelem a Himnuszunkat. Énektanárként (na jó, pályaelhagyó) talán némi zenei rálátásom is van a dologra, bölcsészként meg a szövegre. Nos, jelenlegi formájában buzdításra tényleg alkalmatlan. A mai zenei műveltség szintjén pedig közös éneklése sajnos utópisztikus. Nem fér bele még a képzett amatőr hangterjedelmébe sem. A Szózat sem.
Valamelyik olimpián egy indulós ritmusban adták elő a Himnuszt. Itthon közfelháborodás. De kutatók szerint valóban közelebb állt az eredeti elképzeléshez, csak nem ezt szoktuk meg.
Hangterjedelemben, hangulatban sporteseményre tényleg alkalmasabb lenne a Nemzeti Dal. Csak ne az a pitsa réboncz kirájlinda (csupa kisbetűvel) énekelje!

Á D Á M 2008.01.22. 10:48:20

Ekkora hülyeséget rég hallottam már. Reformáljunk himnuszt....Szerintem úgy szép és jó ahogy van. Nem tudom miért mondjátok, hogy "Régi ideám, hogy a csapataink már akkor elveszítik a meccset, mikor éneklik a sorokat." Mindegy, hogy mit tartalmaz a szöveg, vagy milyen a dal, ez a mi himnuszunk, és a magyar ember ha hallja, büszke, hogy magyar lehet. Egy olimpiai arany után biztosan nagyon szomorúak, hogy ilyen himnuszunk van, és teljes depresszióba esnek. Vagy Talmácsi is biztosan elszégyelte magát a dobogón, amikor hallotta a magyar himnuszt. Nem tudom elképzelni, hogy kinek mi baja van a himnusszal, ennél szebbet nem is hallottam még.

TaDaM 2008.01.22. 10:48:42

nagy izgalmas a kérdés szerintem.
Egyrészt egyetértek, hogy ha egy világversenyen a magyar himnusz után felzendül pl a Marseilles, már el is áshatjuk magunkat - pusztán hangulatilag.
Más kérdés, hogy a himnusz sokkal több , mint egy sportesemény bevezetője.
és erre szeretnék rávilágítani most: szvsz ez a "búsmagyarság" ,, a "történelem mindig elbánt velünk", a "szerencsétlen sors" és az _összes többi_ hasonló gondolat a legnagyobb élethazugság a világon.
Könyörgöm, ilyen mentalitással hogy lehet élni? Szarul jön ki a lépés, hát segítek magamon, nem Istenhez fohászkodom
Amikor a himnuszt írták, én elhiszem hogy ilyen romantikus köd uralkodott mindenkin abban a korban, de ideje lenne ráébredni, hogy mi magunk vagyok saját sorsunk kovácsa.
nem kell rinyálni
nem kell fohászkodni
és új himnusz kell

(még mielőtt darabokra szednek a kommentezők, megjegyzem, természetesen engem is megrendít nemzeti himnuszunk, de állítom, hogy ezzel a mentatlitással semmire nem megyünk.

savark 2008.01.22. 10:49:05

Messzemenően egyetértek.
A világ összes himnusza lelekesítő ének, csak a mienk szól arról, hogy rábsztunk, rábszunk, s r is fogunk bszni.

DirkDiggler 2008.01.22. 10:52:01


Nekem pont az tetszik a Himnuszban, hogy nem olyan mint a többi. A himnuszok nagy többsége olyan mint egy induló, ami persze nem feltétlenül baj, de alig találok különbséget köztük.

Az eredeti témához hozzászólva, nekem nem tetszik az ötlet. Ezzel az erővel lehetne az is hogy az összes játékos a kedvenc számát hallgatja MP3-ról. Nekünk ez a himnuszunk ez kötődik legjobban M.o.-hoz.

phileas 2008.01.22. 10:53:12

Érdekes a felvetés. Rám teljesen más hatással van. Sok meccsen voltam kint, legtöbbször focin és vízilabdán és nekem tetszik hogy van egy közös "ima" vagy fohász
(nem feltétlenül vallásos értelelemben) lényegében a meccs előtt és utána általában fölrobban a stadion vagy uszoda. Bár nem értek a himnuszokhoz, de szerintem egy külföldinek, vagy idegen csapatnak meglepő lehet hogy mennyire méltóságteljes dal és nem a szokásos katonai indulók egyike. Legalább nem olyan mint a többi...

porthosz 2008.01.22. 10:55:33

Tadam igazad van.
Csak az a baj hogy itthon mindig divat volt mindent másra kenni és igy van ez a himnuszunkban is.

A szépséget meg én speciel leszarom de jó magas ivből. Ebbe az országba nem szépség kell meg magasra ivelő eszmék, hanem praktikusság és gyakorlatiasság.
Sajnos pont ez utobbi kettő hiányzik de nagyon ezért is tartunk ott ahol tartunk

Bit Rot 2008.01.22. 10:57:27

"olyan depressziv, hogy ez mar eleve eldont nagyon sok mindent"

Na azért nehogymár a Himnusz legyen a bűnös! MI döntjük el a dolgokat, MI, nem pedig a Himnusz!

Lehetne itt jó ország is, ezzel a Himnusszal.

Neduddgi 2008.01.22. 10:58:04

Persze, hogy ez kötődik, mert ez a himnuszunk. Ha más lenne, akkor más kötődne.
Nagyon nehéz ilyen dologban változtatni, és minden tiszteletem BAZO9-é, hogy egyáltalán fel merte vetni ezt a kérdést, de ahogy reagálnak rá az emberek, abban én több a megszokáshoz érzett ragaszkodást érzek, mint igazi odaadást. Térjünk vissza az igazi feladványhoz, OK maradjon a himnusz, de nem kellene-e sportesemények előtt valami jobban megfelelőt játszani. Nagyon gáz, ha egy népnek több himnusza is van?

dixie 2008.01.22. 10:59:59

Himnusszal kapcsolatban:
1) zeneileg szép, de lassú, depresszív, nincs fülbemászó dallama
2) a szöveg szerintem utólag gáz, mert akkor írni egy ilyen borongós búsolós dolgot, amikor minden istencsászár volt a 19. században, na az az igaz magyaros semmineknemörülős balekság.

Rákóczi indulót himnusznak! Na, az az igazi Kick Ass! Azzal már lehet olimpiázni!

ju 2008.01.22. 11:00:51

Makic, legalább a Himnuszt írjuk má' nagy kezdőbetűvel!

Norc 2008.01.22. 11:01:48

Nem rossz ötlet a több himnusz :) Egy vörös, egy narancsos, egy szakállas, meg egy félkarú. Ja, egy feketeruhás, meg egy anarchista is.

Norc 2008.01.22. 11:04:12

Rákóczi induló sem rossz. Picit viszont támadható nacionalista szempontból hogy jelenlegi szimfonikus formájába Berlioz öntötte. Hasonló képp Brahms 5. Magyar tánca is támadható

rockjano 2008.01.22. 11:06:22

Szerintem a Belgának kéne írnia valamit...

szem 2008.01.22. 11:07:12

Lehetne egy kicsit "politikailag korrektebb" szövegű himnuszt választani. Biztos szar egy magyar mohamedánnak (vannak néhány százan) vagy egy Krisna-tudatúnak stb. hogy Istenhez kell fohászkodni. Engem mint ateistát is kicsit zavar.
Szintén nem szerencsés, hogy sem a Himnuszt, sem a Szózatot nem tudja egy átlagos hangterjedelmű ember elénekelni.

Norc 2008.01.22. 11:09:12

"Ebbe az országba nem szépség kell meg magasra ivelő eszmék, hanem praktikusság és gyakorlatiasság.
Sajnos pont ez utobbi kettő hiányzik de nagyon ezért is tartunk ott ahol tartunk"
Ha viszont ez így lenne, akkor meg ott tartanánk, ahol az USA. Így is elég buta tuskó van. Ha a szépség és az eszmék mellett lenne gyakorlatiasság és praktikusság akkor lenne kikessz az ország. A képesség meglenne a búvalbaszott magyarban, csak sosem hagyták kibontakozni. Ha volt egy csíra, idejekorán eltaposták. Mert ha kifejlődne, félni kellene a magyart.

dávidka 2008.01.22. 11:11:00


Sziasztok!

Imádom a Himnuszt, satöbbi, hogy ezen túl is legyünk. A lényeg itt ugye nem ez, hanem hogy egy himnusznak jópár célja van, amiből a mi himnuszunk az egyiket NEM tölti be.

Viszonylag kevés nemzeti összehasonlítást írtatok, én most írnék egyet, ami talán nem annyira ismert, mint az, hogy "Aux armes citoyennes!" vagy hogy "über alles" (meccsen még mindig ezt éneklik a németek), de nagyon is érthető.

A lengyelekről beszélek, akiknek egyébként van egy történelmi himnuszuk is, ami egy ima (Bogurodzica), de egyrészt ez is örömteli és nem depis, másrészt pedig az igazi Himnuszuk az nagyon osztó.

"CO NAM OBCA PRZEMÓC WZIELA, SZABLA ODBIERZEMY!" (Mit az ellen ereje tőlünk elvett, KARDDAL VISSZAVESSZÜK!) - szabad fordításban. Ez egyszerűen kész. Igazságot akar, tehát nem l'art pour l'art hőbörgés, és a kijelentés nyersesége, hogy KARDDAL VISSZAVESSZÜK, szerintem mindenkit azonnali és feltétel nélküli harcra késztet. És ez kell a focimeccs elé, hiszen ott néhány perc van csak, hogy igazi harcossá válj...

Pusszancs.

Neduddgi 2008.01.22. 11:12:42

Ugye megfogott az ötlet?
Egy mulatós, egy siratós, egy sportolós, egy vesztős, egy nyerős :)
Na ezzel, hogy kilógnánk a sorból!
A Belgát én is javaslom. A nemzei hipp-happel (vagy mivel) be is lehetne próbálkozni :) Vagy a kazárossal. (Bocsi, címeket nem tudok)
Mások melyik együttest bíznák meg?

Héttörpe (törölt) 2008.01.22. 11:13:48

Szerintem valami olyasmi kellen, hogy:
Magyarország, Magyarország,
gyere bátran Magyarország...

Tamás 2008.01.22. 11:14:04

Sziasztok!
Nem szoktam kommenteket írni, de ehhez sajnos úgy érzem, kénytelen vagyok. Csak két dolog:
1. képzeljetek el egy magyar csapatot mondjuk egy olasz himnusszal! Nem illik a magyar mentalitáshoz. Szerintetek reális, ahogy optimistán, vidáman vezényelgetünk? Nem. Ilyenek vagyunk. Lehet ezt sajnálni, szégyelni, de tény, hogy így van!
2. Ezzel a himnusszal (ha már a sportról beszélünk) hatalmas eredményeket értünk el. Olimpiák, kézilabdázók, vizilabdázók, úszók és még sokan mások. Az, hogy vesztünk is, az benne van. Mint minden csapat. Csak egy példa. Évekig mindent nyertünk vizilabdával a szerbek ellen. Most nekünk van rossz szériánk ellenük. Ez így megy. Az csak (épp előbb említett) mentalitás miatt van, hogy mi mindenből a negatívat látjuk .... például a himnuszból is!

szem 2008.01.22. 11:16:29

dávidka: a jelenlegi román- és szlovákellenes hangulatban nagyon nem lenne nyerő egy ilyen szövegű himnusz, bár focimeccsre tényleg jó

majmune 2008.01.22. 11:16:40

Elfogadni nem kellett volna annak idején, hogy Kölcsey vérdepressziós verse legyen a nemzeti himnusz, de hát ki mit érdemel :) Ha tökéletesen alkalmatlan is a szerepkörére - mind zeneileg, mind szövegében -, azt el kell ismerni, hogy halál pontos, nemzetkarakterológiából jeles.
A változtatás sztem illuzórikus, az elmúlt 120 évben többször is nekifutottak már (még Kodály is beszállt a buliba, igaz nem minden politikai hátszél nélkül), a rendszerváltáskor is volt egy kísérlet. Ha sikerülne, az nagyszerű lenne, végre valami remény.... (Nem csak a sportolóknak :-))

InformatívTeknős · http://fontosdolgok.blog.hu 2008.01.22. 11:17:03

álljuk meg egy pillanatra sztem két hajóban evezünk sokakkal...az úszásnál például eredményhirdetésnél van himnusz úgy gondolom és még sok sportágnál. És van olyan ahol előtte! Ez a lényeg. A tartalommal hangsúlyozom semmi gond, de lehet félünk kimondani, hogy átlépett rajtunk a külcsín és frissíteni kellene. Nem tudom, de senkit nem kívánok ezzel megbántani!

Dr Borivoje Surdilovics 2008.01.22. 11:17:15

Én egyet értek a felvetéssel maximálisan.Bár a szöveg is problémákat okoz lásd Király Linda
az összes dalstzövegét tudja magyarul,angolul,de ez nem fér a kis szőke buksijába

Mindenesetre Kurtág Györgyöt nem kérném fel a zeneszerzésre. Eddig csak egy koncerten áltam fel a vége előtt, neki sikerült átlépnie az ingerköszöbömet.Sajnos túl késő reagáltam, azóta is sokkhatás alatt vagyok,ígyekszem most már a sor szélére,az ajtó közelébe helyezkedni.

Norc 2008.01.22. 11:20:40

Nem rossz Dávidka hozzászólása, meg a lengyel példa. A Nemzeti Dal picit hajaz erre. Énekelhető. Picit modernizálva betölthetné a lelkesítő szerepet. Nincs annyira berögződve, hogy ne lehessen akár a szövegén is modernizálni. Szerintem egyezzünk meg abban.
Sajnos most mennem kell.
Mint ahogy Zrínyi apánk mondta kirohanás előtt:
"Az utolsó csukja be a kaput"
Az utolsó hozzászóló legyen szíves egy emilbe bemásolni nekem (a név a tetején, @freemail) hogy mire jutottatok.
Hogy stílusosan búcsúzzak:
Isten áldjon benneteket!

Asidotus 2008.01.22. 11:21:52

Szerintem meg Kukovecz Gábor a Pokolgép ének-zene szakos főnöke (ez nem vicc!) megírhatná. TÉny, hogy a francia himnusz után gyenge, de a világ többi himnusza sem olyan feltüzelő, mint a Marseilles (remélem, jól írtam).
Amúgy kluboknak saját himnuszuk van, csak a válogatott énekli a nemzetit. Nekem az AS Roma-é tetszik a legjobban. De ha igazán lelekesítőt akartok:www.youtube.com/watch?v=zRwG_Noz6Ww

Neduddgi 2008.01.22. 11:22:18

Héttörpe! Kihagytad, hogy
Hejj, hejj, hejj

dixie 2008.01.22. 11:22:59


Szerintem az nem igazán releváns, hogy a Rákoczi indulót nem magyar szerezte, a zenei motívuma magyar.

A másik, hogy a korábbi himnuszunk (O-M császári induló, "Gott Erhalte Franz den Kaiser") királysága abban látszik, hogy a németek jól lenyúlták maguknak. A mostani himnuszunkat ugyan ki nyúlná le.

Nem tehetek róla, én a pörgős, indulós himnuszokat szeretem, a mienk sajnos nem ilyen. Kötődöm hozzá, de - mint azt fentebb írta valaki - inkább megszokásból.

Héttörpe (törölt) 2008.01.22. 11:24:00

Bocs Neduddgi! Csak ennyi maradt meg bennem ebből a csodálatos dalból.

Héttörpe (törölt) 2008.01.22. 11:25:14

Esetleg Metallicától a Master of puppets?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.01.22. 11:26:16

Hagyjuk a Himnuszt békén.
De jó volna egy Himnusz 2. Ami lelkesítőbb egy kicsit.

Az angliusoknak is van a God save the queen, ami a hivatalos, és lassú, de ott van nekik a Rule Britannia, ami meg mindjárt pattogósabb...
Talán elő kéne venni nekünk is egy indulót, és néha azt játszani... Talán a Klapka induló...???

Fatman 2008.01.22. 11:27:15

Sziasztok!

A „Nemzeti Siratódal”-t én is szívesen lecserélném! A szózat szövege százszor alkalmasabb lenne himnusznak, de attól félek, hogy másfajta zenét nem igazán lehetne írni hozzá!

A himnusz cseréjét kezdeményezni viszont a jelenlegi belpolitikai helyzetben reménytelen vállalkozás.

F.

tomy 2008.01.22. 11:31:29

Hát már én is lecseréltem volna rég a himnuszunkat. Katasztrófálisan depressziós. A többi ország himnuszát öröm hallgatni, a mienket meg....

Az hogy ilyenek vagyunk arról meg tehet a himnusz is sztem. Minden ember gyerekkora óta minden olyan alkalommal ahol örülni kellene, ezt a sz@rt hallgatja....

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.22. 11:31:37

Hát, akkor mos mindenki kezdje el énekelni a Hímnuszt, de a Hull a pelyhes fehér hó dallamára.
Kész, most már minden alkalommal ez fog eszedbe jutni.

mrzs 2008.01.22. 11:32:51

Ez mekkora hülyeség már? Vannak sportok, amikben nem vagyunk jók, és van sok, amikben nagyon jók vagyunk. Ha sportolóink már fejben elvesztik a meccseket, akkor hogy nyerhetünk olimpiai aranyakat...? Ez a post burkoltan a fociról szól, dehát egy másik himnusztól ugyanolyan szarok lennénk. Ülj le egyes.

Neduddgi 2008.01.22. 11:35:29

Bocsi Héttörpe! Ez önálló kezdeményezés volt, nem tudtam, hogy ez egy igazi dal :)

BAZO9! Hogy gondolod az élére állást a kezdeményezésnek? Hogy lehet egy ilyen egyáltalán kezdeményezni? Hogy lehet egy ilyen ötletnek nekifutni, hogy legyen második Himnusz?

Jó ötlet, meg minden, de biztos gyatra a fantáziám, elképzeni nem tudom, hogy ezt bárki is felvegye, mint inget, lévén roppant kényes téma.

porthosz 2008.01.22. 11:37:08

mrzs:
nem ez a topic arról szól hogy olyankor is gyászmisét hallgatunk amikor örülni kéne vagy éppen buzditani...

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.01.22. 11:42:51

"BAZO9! Hogy gondolod az élére állást a kezdeményezésnek? Hogy lehet egy ilyen egyáltalán kezdeményezni? Hogy lehet egy ilyen ötletnek nekifutni, hogy legyen második Himnusz? "

Valójában sokkal nagyobb hülyeségek, pillanatok alatt elterjednének - ha divatba jönnek...
Itt is az kéne, hogy az emberek ezt nyomassák, nem kéne feltétlenül hivatalosnak lenni - aztán persze később lehetne...

Persze itt bukik meg a dolog: az emberek nem fogják nyomatni...

tesztelek 2008.01.22. 11:45:20

Ekkora ökörséget...
A csapataink nem a lehangoló himnusz miatt vesztenek, hanem a saját hozzáállásuk és képességeik miatt. Egy új himnusz semmit sem változtatna ezen. Amit adni tudna, az max pár százalék plusz erő és lelkesedés 5 percre, ami a nullához hozzáadva még mindig nem elegendő semmire.

>>szvsz ez a "búsmagyarság" ,, a
>>"történelem mindig elbánt
>>velünk", a "szerencsétlen sors"
>>és az _összes többi_ hasonló
>>gondolat a legnagyobb
>>élethazugság a világon.
Nem, ez a történelmünk. A nagy büdös európa(szándékosan kisbetű...) mindig belénk törölte a talpát, amikor megpróbáltunk egy kicsit nagyobb, erősebb, dicsőbb nemzet lenni.

>>Könyörgöm, ilyen mentalitással
>>hogy lehet élni? Szarul jön ki a
>>lépés, hát segítek magamon,
>>nem Istenhez fohászkodom
>>ideje lenne ráébredni, hogy mi
>>magunk vagyok saját sorsunk
>>kovácsa.
>>nem kell rinyálni
>>nem kell fohászkodni
>>és új himnusz kell
Szerintem akinek egy tüzes pattogó induló kell ahhoz, hogy bármire képes legyen, na ott már nincs segítség, mert magától képtelen bármire. Az európai országok többségének azért pattogós a himnusza, mert büszke, sikeres hódító népek voltak, aki sokszor leigáztak másokat, pld minket, a múltbéli sikereikre emlékezteti őket a himnuszuk. A legnagyobb hazugság lenne egy dicsőítő zenét hallgatni ilyen múlttal, ami nekünk jutott. A múlt fájdalmas, borongós. Ez van, erőt kell venni magunkon, hogy ne folytassuk a rossz tendenciát. Én, ha meghallgatom a Himnuszt, utána legszívesebben elfoglalnám Ausztriát, Németországot, Oroszországot, Franciaországot, Törökországot. Legyenek magyar provinciák pár évtizedre vagy évszázadra. Mivel ez mostanában nem PC, akkor rendben, foglaljuk el őket gazdaságilag :) Na a sikeres hódítások után lehet majd új himnuszt írni, olyan 300-500 év múlva, ha már letettünk valamit az asztalra. Addig minek?

Fatman 2008.01.22. 11:46:03

"Hogy gondolod az élére állást a kezdeményezésnek? Hogy lehet egy ilyen egyáltalán kezdeményezni? Hogy lehet egy ilyen ötletnek nekifutni, hogy legyen második Himnusz? "

Népszavazás!!! :-)

Héttörpe (törölt) 2008.01.22. 11:52:39

Neduddgi! Hát ez a maszop himnusza! Hogy lehet ilyet nem tudni? Én mindennap eléneklem mikor felébredek és mielőtt lefekszem. :)

heggab 2008.01.22. 11:52:47

Teljesen egyetértek a kommenttel, de radikálisabb lennék: nem csak sporteseményekre szólóan, hanem en general cserélhető lenne a Himnuszunk.

Szép a történelmünk és a maga 19. századi keretei között szép a Himnuszunk is, de a "magyaros" múltba révedést, azon való kesergést felválthatná-e téren is az optimistább előretekintés.
Nem lenne, annyira "forradalmi, történelemtagadó tett", mint elsőre tűnik, érdemes megnézni, hogy az utóbbi évtizedekben hány nemzetnek lett új himnusza. Attól, hogy valami régi, meg történelmi, nem biztos, mindörökkön tökéletes is.

És igen, hiszem azt, hogy ilyen apróságokon is múlik egy nemzet nemzetszemlélete vagy az alapötletnél maradva egy (egyébként is sokszor nüanszokon múló) sportsiker.

domdodom 2008.01.22. 12:03:19

Sportesemények előtt magyar himnusz helyett énekeljük olasz himnusz dallamára a Nemzeti dalt? :)

(szótagszámra még ki is jönne..)

én 2008.01.22. 12:03:33

Szerintem is depresszív a himnuszunk, de azt gondolni hogy emiatt veszítenek a sportolóink az egyszerűen BAROMSÁG. Bizonyítsam? A világ- és olimpiai bajnok vizilabdásaink szerintetek mi a f@szt énekeltek? És Puskásék az aranycsapattal? Meg a kézilabda válogatottunk most a vb-n? Meg a kajakos csapataink... Ti idióták vagytok, ennek a pöcs bloggernek meg nincs jobb ötlete, így gyorsan feldobott valamit. Egyébként is hihetetlen, hogy az indexen milyen blogoknak adnak helyet. Primitívnél primitívebbek őstulokok írják a nagyrészét, tisztelet a kívételnek.

Sabesz Emil 2008.01.22. 12:04:14

Egy kollegámnak is volt hasonló ötlete, azt mondta, egy ilyen himnusz után csak kikapni lehet, mert nem lelkesít, hanem lehangol (alapvetően a focira gondolt, ugye ott meccs előtt elhúzzák). Akkor az Aranycsapat süket volt?! Másrészt, a legtöbb helyen olyan szarul játszák a himnuszunkat, hogy felismerni sem lehet, illetve olyan mediterrán indulósra hangolják, szóval ott akkor lelkesít ezerrel. A szöveget meg, és én tényleg bocsánatot kérek, a legtöbben nem tudják, úgyhogy attól nem lesznek szomorúak, meg levertek. Megint egy műbalhé, pedig lenne valódi is, például, hogy mi miatt kerül egy ajánlva feladott levél Pozsonyba 1.700 forintba (miközben Debrecenbe ugyanaz 415,-Ft.? Mintha Pozsony közelebb lenne és Szlovákia is uniós állam.

Sabesz Emil 2008.01.22. 12:06:25

Ja, ha pörgös himnusz kell, semmi szarakodás, meg kell venni az AC/DC-től a Thunder kizárólagos játszási jogát 1000 évre, oszt lehet nyomatni. Olcsóbb lesz, mintha kiírunk egy pályázatot...

InformatívTeknős · http://fontosdolgok.blog.hu 2008.01.22. 12:09:38

ÉN...ha láttál már kajak-kenu versenyt nyilván feltűnt hogy a himnszt a végén játszák el! Z

porthosz 2008.01.22. 12:12:49

Én:
"Primitívnél primitívebbek őstulokok írják a nagyrészét"

Hogy ez mennyire találó a te kommentedre....

Az állitani hogy egy himnusz hangulata nem hat ki a sportolokra... Részedről baromság. Akkor a temetéseken miért nem valami hiphop notát adnak hisz ugysem ezen múlik nem? Vagy az esküvön valami temetési indulót... Hisz ugysem ezen múlik az esküvö nem?...
Vagy pl a lagziban rophatnák az emberek valamelyik gyászmisére nem? Hisz ez sem hat ki...

Pedig igenis kihat, ha nem tudatosan akkor tudatalatt.
És az hogy miért nyerünk akkor mégis? Mert az hogy kihat nem azt jelenti hogy csak ezen múlik. De ha megnézed az élsportokat, sokszor csak egy két milisec számit vagy kézilabádban egy gól a már bedobott 60 mellet és igy tovább. Ilyen kiélezett helyzetekben akár egy pici depresszió (pl a himnusz miatt) is okozhat mondjuk 1%os teljesitményromlást, ami bár nagyon pici, de ha azt vesszük hogy 1 század másodpercel vagy jobb mint a második akkor eldöntheti a helyzetet mert lehet ez miatt veszted el pont azt az 1 század másodpercet.

aneurysm 2008.01.22. 12:13:18

Sportrendezvényeken általában 1 felpörgetett magyar himnuszt adnak mert az eredeti túl hosszú. Nézzétek meg a ma esti kézimeccsen pl.

InformatívTeknős · http://fontosdolgok.blog.hu 2008.01.22. 12:15:32

ez valóban így van a női kézilabda vb-n volt az a gond hogy elvágták a felénél...ezért ott később kezdték itt pedig gyorsabb! jó meglátás!

czandor 2008.01.22. 12:16:58

IGENIGEN, CSERÉLJÜK LE A HIMNUSZT!
TÁMOGATOM!!!!
Le vele! Depresszív, szánalmas, múltat sirató, szomorú. Így ne csodálkozzunk, hogy a nemzet is ilyen!
Csak attól félek, hogy valami gesztipéterszerű utánzatsz@r lesz helyette, amit egy majdnemmagyar énekel el... Annál a jelenlegi is jobb...

saq 2008.01.22. 12:18:43

legyen az oláh ibolya féle magyarország, náksi és brunner írja alá a zenét!

Ahan 2008.01.22. 12:20:02

"A szöveget meg, és én tényleg bocsánatot kérek, a legtöbben nem tudják, úgyhogy attól nem lesznek szomorúak, meg levertek."


Ház azt, hogy "balsors akit régen tép" csak tudja mindenki :)

" Megint egy műbalhé, pedig lenne valódi is, például, hogy mi miatt kerül egy ajánlva feladott levél Pozsonyba 1.700 forintba"
Micsoda? Te egy levélen nyűglődsz, miközben emberek éheznek???? Ez csak egy műbalhé!!

Apafarkas 2008.01.22. 12:21:21

A himnusz pont olyan mint az ország. Pesszimista, múltba révedő, depressziós. Kiválló jelképe e honnak...

Ha javasolnilehet, akkor az István a királyból kellene a "Szállj fel szabad madár" című nóta

tesztelek 2008.01.22. 12:21:42

>>De ha megnézed az élsportokat, >>sokszor csak egy két milisec >>számit vagy kézilabádban egy >>gól a már bedobott 60 mellet és >>igy tovább. Ilyen kiélezett >>helyzetekben akár egy pici >>depresszió (pl a himnusz >>miatt) is okozhat mondjuk 1%os >>teljesitményromlást, ami bár >>nagyon pici, de ha azt vesszük >>hogy 1 század másodpercel >>vagy jobb mint a második akkor >>eldöntheti a helyzetet mert lehet >>ez miatt veszted el pont azt az 1 >>század másodpercet.
Hát ha a sportoló 10-20-30 perccel a Himnusz meghallgatása után a Himnusz által keltett depresszión elmélkedik és nem minden idegszálával a meccsre figyel minden mást elfelejtve, az nem jó sportoló, ki kell rúgni, mást kell helyette találni, olyat, aki ért is az adott játékhoz.
Nem mindig a kifogást kell keresni, hanem tenni kell.
Persze rothadt könnyű mást hibáztatni, biztos mindennek a Himnusz az oka, persze... meg a tészta... meg a Nap állása, ma túl meleg van szegény kis focistáknak, ma nem jól aludt, most meg még ez a Himnusz is bekavart neki...
Mindenki teljesen begolyózott?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.01.22. 12:21:56

mrzs-nél és én2008-nál a pont.
a sok hülyegyerek meg: leül, egyes. & hallgassanak padödőt.

Czigler Zsolt 2008.01.22. 12:24:36

...mondjul,tényleg nem tudják sehol sem eljátszani,ahol meg szalagról megy,ott soxor érezni,hogy nem oda való.Viszont tökéletesen kifejező,ez valóban a magyarokról szól,nem egy nyihogás,de hát nem is nagy öröm itt élni...
-gondolom a Mongol hímnusz se egy Boney'M által komponált himbilimbi-

Sanyi 2008.01.22. 12:31:36

Költözz át Spanyolhonba, azt azoknak a himnuszát írogasd át. Azoknak még szövegük nincs, ott próbálgathatod írói vénáidat.

Ahan 2008.01.22. 12:32:10

"Ha javasolnilehet, akkor az István a királyból kellene a "Szállj fel szabad madár" című nóta"

Nem rossz ötlet. legalábbis maga a refrén...
Esetleg a "Felkelt a napunk"

flakker 2008.01.22. 12:33:29

a himnusz dallama nagyon szép.
a szövege maga a történelem (a XX. század nincs benne)
talán még emlékeztek rá, hogy több versszakból áll.
de ha cserélni kellene (amúgy nem kell), akkor a "szép vagy, gyönyörű vagy magyarország" c. sláger nekem bejönne (a rákóczi mars sem rossz). lelkesítő, abszolút pozitív kicsengésű, ráadásul ha jól tudom egy magyar zsidó írta, így a hungarofób csürhe sem ugathatná.

egyébként nem kell cserélni.
aki lyukas cipőben nem képes egyenes gerinccel állni (azaz, nem képes felvállalni történelmünket, sorsunkat), az a legmenőbb lábbeliben is hülye nyomorult faszkalap marad (lásd a pol.elit és a seggnyaló hungarofób médiageci bagázs, stb)

ISTEN ÁLDD MEG A MAGYART!

xy 2008.01.22. 12:34:33

Ha valaki megnezi az 1936-os berlini olimpiarol keszult filmet, abban hallhatja a Magyar Himnuszt indulo szeruen megszolalni. Csak a zene, szoveg nelkul; de nekem tetszett ez a szamomra teljesen uj felfogas.

tesztelek 2008.01.22. 12:35:05

Náksi, Brunner, stb? Könyörgöm ne a mai pvc zenét legyen már kötelező hallgatni a nemzeti eseményeken, mert elhányom magam...
Oláh Ibolya, Magyarország??
Az még mekkora lenyúlás, az eredetijét volt szerencsém hallgatni, azt hiszem olasz szám, az előadó meg ezerszer jobb énekes...

Ti is itt osztjátok az észt, ahelyett, hogy tennétek valamit végre, ha ennyire nagy bennetek a buzgólkodás. Persze, mint mindig, dumálni meg ellenségeskedni mindenki tud. Ezért van ott az ország, ahol. Be kéne lapátolni a pártvezéreket oda, ahová valók (jelöletlen sírba), oszt újra nekilátni a szebb jövő építésének. Csak a szándék meg az összefogás hiányzik ehhez az emberekből... Ezért tudtak mindig legyőzni minket a múltban a sikeres, dicső himnuszú országok. A Himnusz nem változtat semmin. Csak az országot, az embereket minősíti. Ha az emberek egyszer itt megváltoznak, majd változik valószínű a Himnusz is, lesz egy v2.0 belőle. Addig felesleges ezen hülyéskedni.
Csak ugye a korszellem, előbb mindenkinek a külsőség fontos (Himnusz), nem pedig a belső értékek(egyéni, nemzeti öntudat, egység,stb)...

flakker 2008.01.22. 12:38:58

ja, tényleg említi valaki az aranycsapatot.

kiálltak, elénekelték. aztán szarrá verték a világot.
nem sipákoltak, hogy depi lettem a himnusztól...

kari 2008.01.22. 12:40:19

A Himnusz szövegével és dallamával sincs semmi gond szerintem...Az egyetlen probléma, hogy túl lassú, ezért legtöbbször mire a "balsorshoz" ér a CD a közönség már régen elénekelte végig...Egyetlen dolog kellene csak, a kor szellemének megfelelően kicsit felturbózva lejátszani sportesemények előtt, s mindjárt lelkesítőbben hangzana.(néhol ezt már megoldották, pl. az Újpesten rendezett válogatott focimeccseken általában ez a gyorsított változat szól) Ráadásul ezzel megoldanánk azt is , hogy pl. a kézilabdában bevezetettt időlimitbe is beleférjen himnuszunk, ne vágják el a felénél...

Lord_Cica (törölt) 2008.01.22. 12:45:10

Szerintem az új himnusz zenéjét kózsó, szövegét a geszti írja. És a bebe énekelje el. :)
Viccen kívül, még régebben a peticio.hu-n volt egy ilyen petíció, mármint hogy változtassunk himnuszt mert zeneileg elavult. Nem tudom hogyan foglaljak állást mert nem tulságosan érdekel a dolog.

Lord_Cica (törölt) 2008.01.22. 12:47:57

kari 2008.01.22. 12:40:19

Azért az probléma vele hogy egy átlagember nem tudja kiénekeli a "megbűnhödte" ketdetű részt. (igazából a "balsors", "hozz rá" kezdetű részeket is olyan 20-30% tudja kiénekelni)

Jim 2008.01.22. 13:06:32

Isten ments, hogy Himnuszt változtassunk. Nem kezdem el ismételgetni az előttem szólókat. A Himnusz az a magyarok Himnusza, az is marad.

Egyébként meg az Alkotmány is rendelkezik a Himnuszról, és mint tudjuk, Alkotmányt módosítani nem könnyű, úgyhogy...

porthosz 2008.01.22. 13:43:24

Hát én sajnos megintcsak azt a magyar mentalitást látom hogy ami rossz az "jó van az úgy" neohgy hozzányuljunk...
Meg 100 éve is "jó vót" most is jó...

Na mindegy én leszarom, mártirkodjunk csak meg emlegessük a szépséget kár hogy közben a porig aláz mindenki minket... (és igen bárki bármit mond ez már a himnusznál kezdődik már ott elhúz mellettünk bármelyik nemzet)
süti beállítások módosítása